Inštalacija solarnih panelov

 

Kako poteka instalacija solarnih panelov?

 

Vsi vemo, kako pomembni in učikoviti so solarni paneli, a le malo je takih, ki vedo, kako mora potekati sama instalacija le teh. Bistveno je, da so solarni paneli skrbno ter pravilno nameščeni, saj je od tega odvisno kakšen tok bo oddajal posamezen panel. Pri nas je potrebno omenjeno namestiti tako, da so obrnjeni proti jugu, obenem pa je potrebno paziti, da solarni panel ne bo zasenčen tekom dneva, saj bi kaj takega vplivalo na zmanjšanje količine pridobljene sončne energije.

 

 

Standardna instalacija solarnih panelov mora potekati tako, da omogoča zračno hlajenje sončnih celic. V nasprotnem primeru se lahko moč polnjenja ob vročih dneh močno zmanjša. Ponavadi se pri namestitvi solarnih panelov na ravne podlage v fotovoltaičnih sistemih, uporabljajo tudi distančniki. Kar je pomembno je tudi to, pod katerim kotom je nameščen posamezni sončni panel. Sicer je kot odvisen od letnega časa, v primeru uporabe solarnega panela skozi vse leto, pa je v Sloveniji potrebna namestitev pod kotom 35 stopinj. V istem primeru je priporočljivo tudi, da panel dvakrat do štirikrat letno spremeni naklonski kot.

 

Ker je zabeleženih veliko primerov kraje sončnih panelov, je priporočljivo, da svojo lastnino pritrdite s posebnimi vijaki, pri čemer ob dokončni namestitvi, odpade glava vijaka kar pomeni, da je panel nemogoče enostavno odstraniti z navadnim orodjem. Pri namestitvi solarnih panelov razmislite tudi o sončnih sledilcih, kateri zagotavljajo še večje količine pridobljene energije, saj poskrbijo za obračanje solarnih panelov tako, da so le ti v vsakem delu dneva, v najbolj optimalni poziciji.

 

Kot vidite instalacija solarnih panelov ni nekaj nemogočega, prav tako pa tudi ni mačji kašelj, zato je priporočljivo, da jo zaupate nekomu, ki že ima potrebna znanja in izkušnje na tem področju. Če se boste sami podajali v to, pa dobro preučite vse potrebno, preden boste, zaradi neustrezne namestitve, vstran vrgli večje vsote investiranega denarja.

Iz iste kategorije: