Kranj

 

Kranj je eno največjih mest v Sloveniji in leži ob sotočju reke Save in Kokre. Kranj je poznan po svoji dolgoletni tradiciji v elektro industriji (Iskraemeco, IskraTel, IskraEro, …) tekstilni industriji (IBI, Gorenjska oblačila,…), gumarski industriji (Sava, Goodyear in prej Semperit) in obutveni industriji (Planika).

 

 

Najbolj znani kranjčani so slikar Leopold Layer, dr. Janez Bleiweis, pesnik Simon Jenko, režisar Boštjan Hladnik ( Ubij me nežno, Ko pride lev, Maškarada) in izumitelj fotografije na steklo Janez Puhar. Poleg njih so v Kranju delovali tudi misijonar Irenej Friderik Baraga, arhitekt Jože Plečnik, kipar Lojze Dolinar,…

 

Seveda pa ne moremo pozabiti našega največjega pesnika, dr. Franceta Prešerna, ki je v Kranju preživel svoja zadnja leta in tu tudi umrl. Njegova soba v starem delu Kranja je sedaj preurejena v muzej.

 

Največje turistične znamenitosti Kranja so: Pirceva barvarna, Vodovodni stolp, Grad Khieslstein, Pungert, Kranjski obrambni zid, Mitnicarska hisa ali Mitnica, Presernov gaj, Mestna hisa Kranj,… V zadnjem času pa so vedno bolj popularni in obiskani tudi Rovi pod starim delom Kranja.

Iz iste kategorije: