Makova potica

 

Se tudi vam »lušta« makova potica?

 

Nadaljujte s prebiranjem in kaj kmalu vam bomo razkrili odličen recept za pripravo le te! A prvo naj vam malce predstavimo glavno sestavino makove potice – mak. Vrsta maka, ki se uporablja v prehrani je tako imenovan vrtni mak iz katerega pridobivajo tudi opij in ostale prečiščene derivate, kot so tebain, morfin, kodein, narkotin in podobno. Mak je v splošnem znan kot opij in po njegovih narkotičnih lastnostih. Za razliko od nekaterih ostalih držav, se sme v Sloveniji vrtni mak gojiti sam v industrijske in prehrambne namene. V ZDA pa je posedovanje vrtnega maka, z izjemno njegovih semen, v splošnem nezakonito.

 

Pri pripravi jedi iz maka se uporabljajo drobna semena, katera so lahko cela ali pa zmleta.  Cela semena se uporabljajo predvsem za peko makovih pogač in makovk, medtem, ko se mleta semena uporabljajo za  pripravo prekmurske gibanice ali makove potice. Če se osredotočimo na slednjo – kaj vse potrebujete za pripravo makove potice?

Nadev:

* mlet mak (250 g)                 * 5 dl mleka                           * 100 g masla

* 150 g sladkorja                    * 3 jajca                                  * 3 žlice drobtin

* žličko naribane limonine lupine

Testo:

* 500 g moke

* 20 g kvasa                           * ½ žličke soli                        * 1 limona

* 70 g masla                           * 70 g sladkorja                                 * 1 jajce

* 1 rumenjak                          * 2,5 dl mleka                        * 3 žlice ruma

Premaz:

* 1 jajce

Najprej pripravimo testo in ga pustimo vzhajati. Medtem pa pripravimo nadev:

In sicer na kuhalnik pristavimo mleko z makom, počakamo, da zavre in ga na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut. Vse skupaj odstavimo, ko se mak zmehča in mu primešamo sladkor, drobtine, maslo, naribano limonino lupino in sol. Nato vse skupaj ohladimo.

Jajca ločimo na beljake in rumenjake, nato beljake stepemo v čvrst sneg, rumenjake pa primešamo ohlajenemu maku, kateremu nazadnje dodamo še beljakov sneg. Ko je že testo vzhajalo, ga čez čas razvaljamo po pomokani površini in namažemo s pripravljenim nadevom. Nato vse skupaj s pomočjo prta zvijemo čim bolj na tesno. Potico damo na pekač in jo položimo v pečico, ter na več mestih prebodemo. Na začetku naj potica še pol ure vzhaja v pečici ogreti na 50°C. Po pretečenem času segrejemo pečico na 180°C, potico premažemo z jajcem in jo pustimo peči približno dobro uro. Ali je potica pečena lahko preizkusite s pomočjo pletilke, katero zabodete v potico in v kolikor bo ta suha, je potica pečena.

Tako, se vam po prebranem zdi, da je makova potica umetnost za speči? Sami smo mnenja, da ni nič preveč zahtevnega.  (za oseb(e))

 

Iz iste kategorije: