Načrtovanje in oblikovanje spletnih strani

 

Načrtovanje in oblikovanje spletnih strani zahteva veliko dela. Nekateri naročniki izdelave spletnih strani imajo že izdelano predstavo o tem, kako naj bi bila sama spletna stran videti, drugi pa bi spletno stran imeli vendar ne vedo ne kakšne barve naj bi izdelovalec uporabil, ne kakšna naj bi bila sama razporeditev besedila in slik.

 

Najprej je treba vedeti s kakšno dejavnostjo se naročnik ukvarja ter kakšno konkurenco ima. Temu primerno se potem lahko prilagajajo tako barve kot pisava na spletni strani. Če se nekdo ukvarja z izdelavo kovinskih ograj pač ni zaželeno, da se na njegovi spletni strani pojavljajo podobe živali (razen če se seveda skrivajo za njegovimi že narejenimi izdelki).

 

 

Nato je treba vedeti kakšne barve se nahajajo v že obstoječem logotipu podjetja, saj se morajo barve, ki se uporabljajo na spletni strani, s tem logotipom ujemati. Prav tako je nujno že vnaprej vedeti kakšne vsebine se bodo na spletni strani pojavljaje in kako pogosto se bodo osveževale. Če se bodo npr. slike dodale samo ob izdelavi, jih lahko v samo spletno stran vgradimo že takoj na začetku, če pa se bodo neprestano dodajale (npr. fotografije novih izdelkov) pa je morda smiselno razmišljati o galeriji, kamor se bodo slike preprosto nalagale.

 

Razmisliti je treba tudi o sami postavitvi, barvi in obliki menijskih gumbov. Le – ti so lahko npr. zaokroženi, postavljeni pa so lahko na različnih delih spletne strani. Barvi ozadja in pisave morata biti takšni, da je pisava na ozadju dobro vidna in lahko berljiva, prav tako pa ne sme biti preveč kontrastna.

 

Prva stran je vedno tista, ki o sami spletni strani pove največ. Največ obiskovalcev namreč pogleda samo začetno stran in prebere besedilo na njej, nato pa si na podlagi tega ustvari svoje mišljenje ali bo z ogledom nadaljeval ali ga bo prekinil. Zato je pomembno, da začetna stran vsebuje vse pomembne podatke o tem kaj strankam nudimo, ne sme pa biti preobširna (torej ne sme vsebovati preveč besedila oz. slik). Prva stran naj bo torej nek povzetek vseh ostalih strani, z dobro vidnimi povezavami na podrobnejše informacije.

 

Sicer je marsikomu zanimivo, da ob prihodu na njegovo spletno stran zaigra kakšna izbrana glasba ali pa se ob glasbi predvaja še galerija slik, vendar je obiskovalcem to pogosto odveč. V kolikor se za to možnost vseeno odločimo, poskrbimo, da bo obiskovalec imel možnost izklopa glasbe ali pa predstavitvene galerije. Galerija lahko namreč vzame pregledovalcu spletne strani veliko dragocenega časa, ki pa ga pregledu ni pripravljen nameniti v kolikor točno ve katero informacijo išče.

 

Načrtovanje in oblikovanje spletnih strani torej ni lahko delo. Treba je zadovoljiti tako okus tistega, ki naroči spletno stran, kot predvideti kakšni bodo obiskovalci te spletne strani in njihov profil ter sam videz in spletno stran prilagoditi vsem tem dejavnikom. Na koncu morajo biti zadovoljni vsi.

 

Iz iste kategorije: