Shujševalna dieta

Marketinška nadarjenost prelata Angererja – Očitki na račun komercializacije – Ob pičli hrani umik iz stresnega življenja. Do Waldviertla, severozahodnega dela dežele Spodnja Avstrija, je z Dunaja le ura vožnje z vlakom. Ta gozdnati del Avstrije, ki meji na Češko, je dolga leta veljal za »mrtvo mejo« in še danes velja za »najodročnejše podeželje«. Tam je med drugim samostan Geras, njegov opat Joachim Angerer pa je gotovo najbolj priljubljen prebivalec tega območja. Je večkratni doktor znanosti, muzikolog in univerzitetni profesor na Dunaju in ima celo poslovno žilico. V zadnjih letih je postal znan tudi zunaj strokovnih krogov in Waldviertla. Že leta 1978 je napisal knjigo Klösterreich, katere ime je kombinacija besed Kloster (samostan) inÖsterreich (Avstrija). Medtem je postal tudi pobudnik in vodja društva s tem imenom. Klösterreich profesionalno trži kulturne in turistične dejavnosti svojih članic, ki jih je trenutno devetnajst.

Nepretrgana tradicija: dieta

Joachim Angerer pravi, da je Avstrija v Evropi nekaj posebnega prav zaradi številnih samostanov, ki delujejo nepretrgoma. Od nekdaj so bili ne le duhovna, marveč tudi upravna in gospodarska središča. Imeli so kmetijsko zemljišče, prostrane gozdove in ribnike, ki so za Geras še danes izjemno pomembni. V srednjem veku redovniki niso smeli jesti mesa štirinožcev. »Naši predniki so bili modri,« se smeje Angerer. Samostan Geras, v katerem bivajo premonstratenci, je bil ustanovljen leta 1153. Že dolgo je znan po krapih. Na njivah gojijo krompir, po katerem slovi ves Waldviertel. Na obrobju ograjenega gozda so se ob napajališču zbrale domače kosmate svinje. »Volnate svinje«, ki so odporne proti mrazu in različnim boleznim, so nastale že zdavnaj s križanjem šumadinskih in madžarskih svinj.

Na sejem v redovniškem oblačilu

Samostan Geras prodaja svoje pridelke na trgih, predvsem tistih, na katerih se dobi hrana brez umetnih dodatkov. Precej večji prihodek pa ustvari takrat, kadar tako hrano ponudi v samostanski restavraciji. Med kosilom sem opazil večjo skupino nemških izletnikov. Joachim Angerer je bil v svojem prelatskem redovniškem oblačilu pravi zvezdnik na zadnjem sejmu v Kölnu, na katerem so predstavili avtobusni turizem.

Iz iste kategorije: