Krpanka prijetnih spominov

Modni oblikovalci starega kova so vohali tkanine in božali telesa svojih strank, sodobni pa kupce zapeljujejo z bleščečimi oblačili, zrežiranimi modnimi revijami in popolno scenografijo lastnih trgovin. Kaj mislite, kam se obrača moda prihajajoče jeseni?

Moda z veliko začetnico je upočasnila ritem. Zveneča kreatorska imena so obupala v boju za prevlado nad modnimi zapovedmi. Smernic danes ne določajo več modni oblikovalci, temveč glasbeni in filmski zvezdniki. Poceni ponudniki hitre mode nato podobe z rdečih preprog po hitrem postopku prenesejo v trgovine. Brez pozornosti do kakovosti. Pomembna sta samo prvi vtis in nizka cena, pa čeprav izdelek ne bo dolgo uporaben – tako na prodajni polici kot v garderobni omari. Zaradi izrazite aktualnosti je moden oblačilni kos prodajno zanimiv le nekaj tednov, zaradi načina izdelave in uporabljenih materialov pa ne zdrži dosti pranj v stroju.

Nič novega

Modni kritiki in večji mednarodni kupci so imeli dokaj enotne komentarje marčevskih predstavitev kolekcij velikih blagovnih znamk za letošnjo jesen in zimo: London – nič, Milano – razočaranje, Pariz – tokrat nič kaj stimulativen, New York – kdo pa sploh še ima voljo potovati čez ocean, da bi videl tisto, kar je že v trgovinah? Nova sezona na prvi pogled ne prinaša nič bistveno novega razen večje pozornosti do drobnih detajlov in kakovosti materialov. To je konec koncev izjemna novost, škoda le, da povprečen kupec v zagonu hitrega življenjskega ritma ni več dovzeten za takšno kakovost.

Odločno in kontrastno

 

Zimski odtenki so praviloma umirjeni. Žive barve so se v preteklosti pojavljale le kot droben poudarek. Pisan izdelek so si na prodajne police upali postaviti le pletilci. Danes je sodobna ženska sposobna obleči rdečo barvo od glave do pete celo v luksuzni izvedbi Louisa Vuittona ali izbrati črno-bel izrazit črtni ali karo vzorec za zimski plašč, kar nam za letošnjo zimo ponujata Armani in Max Mara. Na črno-bel amorfen vzorec krila si upa obleči prav tako pisan zgornji del v geometrično strogem vzorcu, obuti rumene hlačne nogavice in prijeti v roko vijoličasto usnjeno torbico, kar sta znala v zadnji kolekciji zelo estetsko uskladiti Dolce & Gabbana.

Iz iste kategorije: