Ogledala

 

Vožnja z motorjem je nevarnejša kot z avtomobilom, zato je dobra preglednost cestišča še večjega pomena. Pomembno je periodično preverjanje vzvratnih ogledal, da se kolikor moremo izognemo nesrečam, katerih poškodbe so lahko tudi usodne. Nikakor ne smemo imeti na motorju počenih ali celo zlomljenih ogledal. V primeru poškodb, je le ta treba obvezno zamenjati pred naslednjo vožnjo. Če se odločimo sami zamenjati ogledalo, je potrebno poiskati takšno z enostavnim načinom pričvrstitve. Prav tako se moramo prepričati o brezhibnosti ogledal preden jih namestimo na vozilo. Vsa ogledala morajo bit enostavno nastavljiva in jih je potrebno redno vzdrževati.

 

 

Različne oblike ogledal

Zraven prileganja na določen tip motorja, ki je seveda prvi in ključni faktor pri izbiri ogledala, je možno izbirati med različnimi oblikami ogledal. Oblika teh je odvisna od želja ter okusa motorista. Izgled ogledal lahko kombiniramo z različni deli motorja, kot na primer raznim kromiranim dodatkom, da dosežemo estetski videz vozila. V grobem je možno izbirati med standardnimi ogledali in unikatnimi ogledali, ki jih ponujajo le izbrane trgovine.

Standardna ogledala za motorje

Standardna ogledala (http://www.yogi.si/c-501-ogledala.aspx) so zaradi cenovne dostopnosti ter prileganja na več različnih tipov motorjev med najbolj iskanimi. Izdelujejo jih najpogosteje v kromiranih in karbonskih različicah, redko lahko kupimo tudi ogledala izdelana iz drugih materialov. Njihova oblika je okrogla ali ovalna, trapezoidna, kvadratna ali drugih oblik. Po navadi se cene ogledal enostavnih oblik gibljejo nižje kot cene zahtevnih oblik, katerih izdelava je seveda bolj zapletena.

Kvaliteta ogledal

Pri nakupu se je potrebno prepričati o kvaliteti ogledala. Pozoren je potrebno biti na morebitne razpoke ali zareze, zaradi varnosti pa morajo imeti tudi brezhibna stekla enotne barve, saj se v nasprotnem primeru motorist lahko med vožnjo zmede. Nosilci morajo biti brez napak, stabilni in čvrsti. V kolikor so nosilci širši je dobro, da imajo reže, kar preprečuje prevelik zračni upor in s tem poskrbi za dodatno stabilnost nosilca.

Cena ogledal

Cene ogledal za motorje variirajo glede na mnoge faktorje. Ogledala znanih, zanesljivih proizvajalcev so gotovo dražja, pri teh kupci ne plačajo le znamke, temveč tudi znano kvaliteto. Manj znani proizvajalci pa lahko prav tako ponujajo enako zanesljiva in vzdržljiva ogledala za veliko nižjo ceno. V pomoč k izbiri so nam lahko priporočila uporabnikov, ki so preizkusili izbran tip oziroma proizvajalca.

 

Iz iste kategorije: