Nagrobni spomenik

 

Po 1. Novembru smo spet razmišljali o naših pokojnih. Obisk groba nam vzbudi lepe spomine in tudi žalost, saj osebe ni več med nami.

Nagrobni spomenik je ravno to. Način kako označimo osebo po smrti. Pove nam, kje je ta oseba, da se ji lahko tudi fizično približamo in prižgemo svečo v njen spomin.

Izbira spomenika

Nagrobnik je najpomembnejši del groba. V tujini je grob označen samo s tem, v Sloveniji pa urejamo tudi širšo okolico.

Spomenik sestavlja v bistvu sam kamen, ki ga obdela kamnosek v želeno obliko. Poleg tega pa je drugi pomemben del spomenika gravura. Gravuro se sprva vreže v kamen, kasneje pa tudi doda barvo, da gravura izstopi.

Pri izbiri spomenika vzemite v obzir predvsem slednje:

  • Kamen. Niso vsi kamni enako odporni na temperature in podnebje. Nekateri prej zbledijo, nekateri se začnejo drobiti, nekateri pa v mrazu preprosto počijo.

  • Okolica. Za mnoge je pomemben dejavnik pri izbiri spomenika tudi okolica, predvsem sosednji spomeniki. Poizkusijo se predvsem približati izgledu, da spomenik ne izstopa.

  • Oblika. Prav tako kot kamen tudi oblika spomenika vpliva na njegovo obstojnost. Zaobljene oblike lažje odstranjajo vodo, medtem ko širši spomeniki lažje prenašajo težo snega.

Kaj pa cena?

Nagrobni spomenik je lahko poceni ali pa drag. Vse je odvisno od vaših želja. Najceneje je, da vzamete že v naprej narejeno ploščo, ki se jo le vgravira, medtem ko vas bo izdelava po meri bolj udarila po žepu. Vse je odvisno od vašega dohodka, kot tudi vašega odnosa do spomenika samega. Če vam predstavlja ponos in poklon osebi, potem boste verjetno vložili več. Je pa res, da materialno ni vse in včasih več pove o vas posvetilo na spomeniku in redni obisk groba, ne samo za 1. November!

Vsekakor pa je izbira spomenika tudi časovno občutljiva zadeva, tako da se v momentu, ko ga boste potrebovali, se boste težko dosti zmišljevali. Ali boste morali najti zanesljivega kamnoseka, ali pa bo moral biti nagrobni spomenik vnaprej pripravljen.

Iz iste kategorije: