Zakaj potrebujemo ogledalo za ples?

Plesne in baletne dvorane pa tudi dvorane za aerobiko in marsikateri drugi šport oziroma skupinsko vadbo so pogosto opremljene z velikimi ogledali, ki se raztezajo čez eno od daljpih sten v prostoru. Če ste se že kdaj morda spraševali, zakaj je temu tako, potem se najbrž še nikoli niste resno ukvarjali s plesom, saj plesalci in baletniki ta pripomoček dobro poznajo in tudi točno vedo, kako in zakaj se ga uporablja.ogledalo-za-ples Vedo tudi, da si brez njega uro plesa težko predstavljajo, saj je veliko plesno ogledalo odličen pripomoček za vadbo. Pri plesu je namreč drža telesa bistvena, zato si plesalci pomagajo tako, da se med vadbo gledajo v ogledalo in tako nadzorujejo svoje plesne gibe telesa.

 

Ogledalo za ples pa ni priročno samo za plesalce in baletnike, temveč bo prav prišlo tudi drugim športnikom in rekreativcem, ki se ukvarjajo z dejavnostjo, kjer je drža telesa zelo pomembna. Tisti, ki vadijo jogo, dvigujejo uteži ali se ukvarjajo s pilatesom, bodo gotovo navdušeni, če jim boste podarili veliko ogledalo, saj jim bo to pri njihovi vadbi prišlo še kako prav.

Vrat je preko vratne hrbtenice povezan z drugimi deli hrbta, kar pomeni, da ne moremo ohraniti ravne in iztegnjene hrbtenice, če sklonimo glavo, saj s tem spremenimo lego vratu. Za vzravnano držo moramo paziti tudi na vzravnano držo vratne hrbtenice oziroma vratu, kar pomeni, da se pri vadbi, kjer je takšna drža pomembna, ne smemo sklanjati in pogledovati svojega telesa. V ta namen nam bo torej služilo ogledalo. Večje kot bo to ogledalo, bolj prav nam bo prišlo, še posebej če ne vadimo le sami, temveč skupaj še s kom oziroma celo v skupini.

Prav iz tega razloga imajo športne, predvsem pa plesne dvorane ter dvorane za jogo, aerobiko in pilates toliko ogledal na steni. Doma si takšnega razkošja pogosto ne moremo privoščiti, kljub temu pa bomo zagotovo našli prostor vsaj za eno veliko ogledalo, ki nam bo polepšalo vadbo ter pomagalo, da se bomo med njo pravilno držali oziroma skrbeli za pravilno lego svoje hrbtenice in drugih delov telesa. Takšno ogledalo boste našli v ponudbi športnih trgovin, ki ponujajo tudi pripomočke za ples, na primer drogove, držala, lestvine in podobno.

Tak izdelek boste največkrat našli pod poimenovanjem ogledalo za ples ali plesno ogledalo, saj se to ime najbolj pogosto uporablja oziroma se temu izdelku tako tradicionalno reče. Ples ima pač daljšo tradicijo kot druge športne zvrsti, pri katerih se takšno ogledalo tudi uporablja. Če boste dobro pobrskali po športni trgovini na svetovnem spletu, boste odkrili, da obstajajo tudi zložljiva ogledala, narejena s posebne folije, ki so še posebej primerna za tiste z majhnimi stanovanji oziroma za prostore, v katerih se odvija več različnih dejavnosti, saj lahko takšno plesno ogledalo po potrebi zložite in pospravite v omaro ter ga zopet izvlečete, ko si zaželite vadbe. 

Iz iste kategorije: