Varčevanje z energijo

 

Oskrba z energijo predstavlja za povprečno gospodinjstvo večji del mesečnih stroškov. Kar poskusite sešteti zneske na položnicah za elektriko, ogrevanje, računov za bencin… Zaradi velikih zneskov lahko na tem področju računamo tudi na velike prihranke.

 

Začnemo lahko z čisto preprostimi koraki, kot je pametno prezračevanje. Poleti to ne predstavlja večjega problema, razen če uporabljamo klimatsko napravo, v tem primeru je najbolje, da so okna zaprta, prostore pa prezračujemo ponoči, ko so zunanje temperature nižje. Večji problem nastane pozimi, ko je prezračevanje zaradi ogrevanja še bolj potrebno. V tem letnem času moramo prostore prezračevati v najtoplejšem delu dneva, torej tam od 12h do 15h. Okno odpremo na stežaj in ga po nekaj minutah zapremo, saj so tako izgube energije manjše kot pri daljšem prezračevanju pri priprtem oknu.

 

Veliko lahko prihranimo tudi z investicijo v boljša okna in bolje izolirane zunanje stene in streho, še več pa z investicijo v sodobnejši, bolj učinkovit sistem ogrevanja. V poletnih mesecih nam sončni kolektorji omogočajo skoraj nično porabo energije za ogrevanje, saj ob primernem vremenu zagotovijo dovolj toplote za potrebe segrevanja sanitarne vode. V zimskih mesecih pa žal v našem podnebju brez dodatnega vira ogrevanja ne bomo dovolj segreli prostorov. Sončne kolektorje lahko kombiniramo z ogrevanjem na plin ali kurilno olje, kar pa je pravzaprav najdražja varianta, poleg tega pa je še zelo obremenjujoča za okolje. Bolj primerno je ogrevanje na lesno biomaso, najsodobnejši in tudi najbolj učinkovit sistem pa so toplotne črpalke.

 

Le-te za pogon uporabljajo električno energijo, vendar le za pogon kompresorja. Ta nato iz hladnejše okolice črpa toploto in jo oddaja v prostor. S tem lahko iz ene enote električne energije pridobimo kar 4 enote toplotne, kar predstavlja kar 4x večjo učinkovitost kot pri običajnih električnih grelcih. Toplotne črpalke pa niso bolj razširjene prav zaradi visoke začetne investicije in zapletena vgradnja. Za ta način ogrevanja se odločajo predvsem investitorji v večje objekte, ki jim taka naložba predstavlja velik dolgoročen prihranek.

 

Iz iste kategorije: