Alu vhodna vrata ali PVC vhodna vrata?

Kaj izbrati? Alu vhodna vrata ali PVC vrata? Seveda je odgovor odvisen od vaših želja, potreb in predvsem od denarnih sredstev. Morda ste se vprašali, kaj pa lesena vrata?

 

Lesena vrata delujejo zelo toplo, domače in so izdelana iz preizkušenega materiala. Toda les se ne odziva dobro na vlaga, izpostavljenost sončni svetlobi in velki temperaturni razliki (tudi do 60 stopinj celzija), ki jo imamo v našem delu Evrope. Posledica tega pa je zbledela barva, razpoke in slabo tesnenje. In če želite, da lesena vrata delujejo brezhibno, jih je potrebno vsakih toliko let pobrusiti, na novo prebarvati in zamenjati tesnila. Seveda je rahlo drugače pri masivnih vhodnih vratih, pri katerih je pa potrebno seči malo globlje v žep.

Povsem drugače je pri alu in pvc vhodnih vratih, kjer teh vzdrževalnih del ni. Medtem ko je aluminij vremensko zelo odporen (iz njega izdejujejo tudi potniška letala, avtomobile, motorje,…), se plastična vrata s tem ne morejo vedno pohvaliti. Zaradi izpostavljenosti soncu, pvc vrata pogostokrat porumenijo in se celo zvijejo. Še posebej rado se to naredi pri cenovno ugodnih pvc vratih, ki niso narejena iz UV odporne plastike in ojačane z železnimi profili.

 

Alu vhodna vrata in pvc vrata se ralikujeta že na prvi pogled. Medtem ko so plastična vrata pogostokrat malce dolgočasnega izgleda, so alu vhodna vrata lahko zelo atraktivna. Plastični profili so največkrat dobavljivi  le v nekaj najpogostejših barvah, in sicer bela, modra, siva, rjava itd., prav tako tudi polnila, ki pa so največkrat enobarvna z le nekaj rostfrei aplikacij in aplikacijami v steklu.

 

Pri aluminiju pa je zgodba povsem drugačna. Ker je možno aluminij prašno pobarvati, kar zelo podaljša obstojnost barve,  lahko vrata dobite v katerem koli odtenku po RAL lestvici. Prav tako je možno dobiti večbarna polnila v kombinacijami z rostfrei aplikacijami, ki dajo vratom še poseben čar. Za nekaj dodatnega doplačila pa je možno dobiti polnilo izdelano posebej za vas. Alu vhodna vrata so vizualno vsekakor bolj atraktivna.

 

Ker je aluminij precej močnejši od plastike, so alu profili opazno ožji od plastičnih. Vendar ne skrbite, zaradi tega niso nič manj trdi. Prednost ožjih profilov je večinoma v  minimalističnem izgledu, ki deluje precej bolj čisto in daje vtis večjega prostora. Druga prednost manjših profilov pa je v tem, da omogočajo večjo stekleno površino in s tem tudi več svetlobe.

 

Alu vhodna vrata in pvc vrata imajo še eno veliko razliko – ceno. Osnovni modeli alu in pvc vrat se lahko razlikujejo v ceni tudi do par sto evrov ali celo več. Pri višjem razredu vrat pa celo po več tisoč evrov. Čemu taka razlika? Razlika se pozna v kvaliteti profilov iz katerih so narejena vhodna vrata. Medtem ko imajo pvc vrata lahko manj kvalitetne profile, ki niso uv odporni in ojačani, manj kakovostni alu profili ne obstajajo. Vendar če primerjamo alu profile in kvalitetnejše plastične profile, pa so vrata cenovno med seboj že primerljiva.

 

Kaj pa varnost? Varnost je bila zmeraj visoko na spisku kupcev. Tudi pri varnosti zmaga aluminij. Aluminij je namreč že sam po sebi precej bolj trden od plastike, ki  je mehkejša in celo upogljiva v nekaterih primerih. Zato poskrbite, da bodo imela vrata večkratno zaklepanje in zaščito pred snemanjem vrat s tečajev, če se boste seveda odločili za pvc vrata. Če pvc vrata nimajo kovinske ujačitve in le navadno zaklepanje, jih lahko zaradi upogljivost plastike odpre skoraj vsak tat z “pajserjem“ in malo sile.

 

Za vse tiste, ki so okoljevarstveno ozaveščeni, naj omenim, da so alu vhodna vrata tudi okolju bolj prijazna kot pa plastična. Medtem ko je toplotna izolacija primerljiva z pvc ali lesenimi vrati, je aluminij možno v celoti reciklirati in ponovno uporabiti, kar pa za plastiko ne moremo trditi.

 

Kako torej izbrati? Če želite cenovno ugodna vrata, in videz in kvaliteta nista toliko pomembna, potem so pvc vrata prava izbira. Če pa bi radi kvaliteto, dolgo življenjsko dobo, večjo varnost, “wow“ efekt in zavidajoče poglede sosedov, potem so alu vhodna vrata najboljša izbira.

Iz iste kategorije: