Spalnica in dnevna soba v enem

Spalnica je svetišče mirnega spanja in prostor tišine. Postelja naj bo postavljena tako, da je diagonalno z vrati. Vrata ali okna naj ne bi bila za našim vzglavjem. Pohištvo, predvsem stoli in mize, naj bo okroglo in mehko. Izogibajmo se konicam in ostrim robovom. Prav tako se je potrebno izogibati velikim ogledalom. Boljše je, če so ogledala majhna in okrogla. Ogledalo postavljena nasproti posteje, lahko povzroči slabe sanje ali nespečnost. Barve v spalnici naj bodo izbrane s temeljitim premislekom. Za romantično vzdušje dodamo rdečkaste in rožnate odtenke ter nežno modro barvo za sprostitev. Posteja naj bo obložena z razkošnimi vzglavniki in okrasnimi blazinami. Svetloba v spalnici naj bo v skladu s sencami. V nočnem času za spanec potrebujemo temo, toda zjutraj je prijetno imeti veliko svetlobe. Zavese v spalnici lahko menjavamo v skladu z letnim časom in naši razpoloženjem.

Dnevna soba je kraj za prijetno sproščanje in uživanje. Pri opremljanju moramo natančno razmisliti, kje naj stojijo omara, televizor in kavč. Najpomembnejše je, da skoraj vedno premajhen prostor izkoristimo na takšen način, da se ne bomo počutili utesnjene in da bo dnevna soba resnično služila svojemu namenu. Pri opremljanju moramo paziti, da poti ostanejo proste. Če sega kavč na pot, ki vodi k vratom ali oknom, je neprijetno za tistega, ki sedi in za tistega, ki hodi mimo. Med pohištvom in sedežno garnituro naj ostane najmanj 50 cm prostora. Ko postavljamo televizor, moramo paziti, da se v njem ne zrcali dnevna svetloba. Če v dnevni sobi ne potrebujemo veliko prostora za shranjevanje različnih stvari, si izberimo manjše omare. V večini primerov pa se kasneje pojavi problem, kako kaj shraniti, tako da je še vedno boljša izbira večja omara. Dnevna soba ima lahko tudi jedilni prostor, če nimamo dovolj prostora v kuhinji.

Če si želimo imeti spalnico in dnevno sobo v enem, je najboljša rešitev dvižna postelja. Pri tem lahko izbiramo med dvižno posteljo, ki se spremeni v kavč in dvižno posteljo, s katero dobimo omaro za odlaganje knjig in drugih stvari. Poleg tega lahko dodatno izberemo dvižno posteljo, ki ima za dodatek še mizico, ki nam služi kot jedilni kotiček ali prostor za učenje. Odločimo pa se seveda lahko samo za dvižno posteljo, ki postane omara brez dodatnega prostora. Dvižna postelja v omari je posebej primerna za garsonjere in enosobna stanovanja, saj zavzame malo prostora in je zelo praktična. Zložljiva postelja je torej idealna rešitev problema, če smo omejeni s prostorom.

 

Iz iste kategorije: