Registracija domen in spletno gostovanje

Pri odločanju o ponudniku spletnega gostovanja in registraciji nove domene, se prej ali slej srečamo s kopico pojmov o katerih je težko vedeti vse, če nisi ravno strokovnjak. Ko pregledujemo pakete gostovanj in jih med seboj primerjamo, nam pridejo na pot kratice kot so: CGI, SSI, SSL, FTP in podobne kratice, ki jih ne poznamo in niti ne vemo ali jih potrebujemo in čemu so namenjene. Za lažje odločanje o izbiri ponudnika bi bilo dobro, da bi poznali vsaj osnovne stvari, ki jih različni paketi vsebujejo za gostovanje naše spletne strani.

 

 

Pri pregledu storitev bomo sigurno povsod videli kratico FTP – file transfer protokol ali po naše protokol za prenašanje datotek. Ta protokol je za nas bistven, saj bomo preko tega protokola prenašali naše strani na strežnik, kjer bodo potem preko spleta dosegljive obiskovalcem naših novih strani. V primeru, da naša spletna stran še ni precej napredna, je dovolj, če nam gostitelj omogoči en FTP račun, v primeru da je naše spletno mesto večje in razvejano pa je bolje, da imamo možnost več FTP računov, saj bo na ta način lahko več skrbnikov hkrati urejalo datoteke na naši strani.

 

cPanel je naslednja stvar, ki si jo pri gostovanju zagotovo želite. cPanel je nadzorna plošča, ki nam omogoča enostavno urejanje naših domen, poddomen, podatkovnih baz in datotek. Poleg naštetega nam omogoča pregled naprednih statistik – Awstats, pregled dnevniških datotek in stanja strežnika. Največja odlika take plošče cPanel pa je prav gotovo enostavna namestitev raznih blogov, forumov, spletnih trgovin ali sistemov za upravljanje z vsebino (CMS), ki jih želimo na naši spletni strani.

 

Nedvomno se bomo srečali tudi s kratico MySql, ki pomeni podatkovno zbirko oziroma bazo. Tudi možnost podatkovnih baz za dinamično stran nujno potrebujemo, saj MySql običajno deluje v navezi z jezikom PHP. Iz podatkovnih baz PHP bere podatke, ki jih nato servira na spletnih straneh. Za običajno spletno stran zadošča le ena MySql baza, v primeru večjega portala pa jih zagotovo potrebujemo nekoliko več.

 

Izmed kupom ostalih oznak, ki jih bomo še srečevali pri izbiri ponudnika spletnega prostora je pomembna tudi SSL – secure socket layer, to je protokol, ki omogoča kodirano povezavo med strežnikom in odjemalcem. SSL nujno potrebujemo takrat, ko želimo imeti spletno plačevanje, saj omogoča varno izmenjavo podatkov med uporabnikom in strežnikom. Običajne spletne strani tega ne potrebujejo nujno, je pa dobro, da gostitelj nudi tudi to možnost.

 

Med najbolj pomembnimi točkami gostovanja je vsekakor tudi PHP – hypertext preprocessor. To je zelo (najbolj) razširjen skriptni jezik za izdelavo dinamičnih spletnih strani. Če bo naša spletna strani vsebovala sistem za urejanje spletnih strani, blog, ali kakšen forum je PHP vsekakor nuja

 

Pomembni so tudi protokoli POP3, IMAP in SMTP, ki omogočajo prenos elektronske sporočil. Prav tako je važno, da ponudnik omogoča uporabo filtrov za nezaželjeno elektronsko pošto ali SPAM, v nasprotnem primeru bodo naši nabiralniki hitro polni različnih ponudb, ki si jih ne želimo oziroma se nanje nismo prijavili.

 

Tudi druge storitve, ki se skrivajo za raznimi kraticami v paketih gostovanja so tudi pomembne, a so bolj specifične, in namenjene zahtevnejšim uporabnikom. Ponavadi gre za dodatne skriptne jezike in baze podatkov, ki jih za navadno spletno stran običajno ne potrebujemo, je pa plus, če jih imamo na voljo za čas, ko bo tudi naša spletna stran mogoče zrasla in postala kompleksnejša.

 

Iz iste kategorije: