Avtomobilski akumulatorji

Najbrž nikoli ne pomislite nanj, razen če se vam je zgodilo, da ste sredi noči obtičali nekje, ker ste pozabili ugasniti avtoradio. Govorimo seveda o akumulatorju. Vaše potovanje namreč je takoj končano, če ni napolnjen ali če ni primerno vzdrževan.

Površina vašega akumulatorja naj bo vedno očiščena in suha, redno pa pregledujte tudi priključke in če se na njih pojavi oksidna plast, očistite tako póle kot kabelske priključke same in jih rahlo namastite. Če želite, da akumulator optimalno deluje kar najdlje časa, je priporočljivo občasno preverjati električni sistem v avtu. Napetost polnilnega sistema med 14 in 14,4 V je najprimernejša.

Če se zgodi, da akumulator delno ali popolnoma izpraznite, ne odlašajte, temveč ga napolnite v najkrajšem času. Če boste čakali več kot dva dni, lahko v akumulatorju pride do resnih napak, v najslabšem primeru pa boste morali akumulator celo zamenjati. Elektroliti popolnoma izpraznjenega akumulatorja lahko zamrznejo pri 0 stopinj celzija, to pa seveda lahko povzroči mehanske poškodbe akumulatorja.

Če vašega avta trenutno ne uporabljate, poskrbite, da bo akumulator primerno napolnjen. Umazanija in vlaga ter visoke temperature povzročajo hitrejšo izpraznitev, zato je najbolje, da se akumulator nahaja v prostorih s temperaturo med 0 in 15 stopinjami celzija.

Akumulatorji se lahko praznijo sami od sebe (denimo med daljšim skladiščenjem) ali pa zaradi napake na električnem sistemu vozila, najpogostejši razlog pa je seveda stalni vklop porabnikov pri ugasnjenem vozilu. Za polnjenje akumulatorja ga je potrebno najprej odklopiti in vzeti iz vozila, potem pa ga priklopiti na agregat ali enosmerni polnilnik (polnilna vrednost ne sme preseči 16V). Če ne veste dobro, kako ravnati z akumulatorjem in polnilcem, prepustite to delo usposobljeni osebi, da ne pride do kakšne neprijetne nesreče.

Srce avta je sicer motor, vendar brez akumulatorja ne boste prišli nikamor. Ne pozabite torej, da je tudi temu delu avta potrebno nameniti nekaj pozornosti, če ne prej, pa boste prvič, ko boste akumulator izpraznili, ugotovili, da je dobro v prtljažniku imeti pripravljene tudi kable za pomoč pri vžigu, saj si tako kar najhitreje lahko pomagate iz zagate.

Iz iste kategorije: