Korekcijska sončna očala

 

Še ne tako dolgo nazaj sta bila pojma korekcijska očala in sončna očala ločena. Edina rešitev za sončne dni za tiste, ki potrebujejo očala, je torej bila nošnja kontaktnih leč. Vendar tehnologija hitro napreduje in danes se dobijo sončna očala z dioptrijo skoraj za vse modele sončnih očal.

 

Pred samim nakupom korekcijskih sončnih očal je treba opraviti pregled pri oftalmologu ravno tako kot za nakup navadnih korekcijskih očal. Zato je morda najbolje, da se leče za sončna očala kupujejo in menjujejo hkrati z lečami za navadna očala, saj smo tako vedno prepričani, da imamo pravo dioptrijo. Prav tako optik najbolje svetuje pri izbiri modela sončnih očal, če le-to že pozna.

 

 

 

Paziti je treba na to, da okvir ni preveč zakrivljen, pravzaprav višjo dioptrijo kot imate, bolj raven mora biti izbran okvir. Prav tako steklo ne sme biti v enem kosu temveč mora biti za vsako oko ločena leča. Tudi korekcijska sončna očala so lahko poljubno zatemnjena, vseeno pa se najbolj priporočajo sivo-zelena, siva ali rjava stekla. Prav tako se priporoča, da imajo stekla dobro UV polarizacijsko zaščito, ki onemogoča bleščanje.

 

Seveda imate na voljo tudi leče, ki sproti prilagajajo nivo zatemnitve temu, kako močna je svetloba. Vendar se je treba zavedati, da čeprav je to najlažje in najbolj udobno, za oko takšne leče niso najbolj primerna rešitev. Oko je namreč mišica, ki se stalno krepi; hkrati pa se tudi sčasoma poleni. In v kolikor očesu ni treba popolnoma nič delati, ker namesto njega vse opravijo očala, se oko poleni in tako se sčasoma slabša tudi vid. Zato se vsaj do štiridesetega leta priporoča, da imate sončna in korekcijska očala ločena, saj boste s tem vsaj delno preprečevali prehitro slabšanje vašega vida.

 

In zakaj so sončna očala sploh potrebna? Seveda se vam vid ne bo slabšal v kolikor jih ne boste nosili. Vendar se morate zavedati, da dolgotrajna izpostavljenost UV sevanju sončnih žarkov povzroča druge poškodbe in anomalije na očesu, kot je npr. razvoj sive mrene ter starostno propadanje rumene pege. Prav tako zmanjšujejo nadležno bleščanje ter ščitijo oči pred škodljivimi zunanjimi dejavniki, kot sta veter in prah. Pri nakupu bodite pozorni, da se vam sončna očala dobro prilegajo, da primerno pokrijejo vaše oko ter predvsem pazite, da so očala izdelana iz kvalitetnih materialov.

 

Iz iste kategorije: