Krediti – katero obliko izbrati?

 

Velikokrat se zgodi, da bi si kakšno stvar radi privoščili, a nam trenutna finančna situacija tega ne dopušča. V takih primerih so naša rešitev krediti in posojila. A glede na to, da obstaja več oblik, je za laika eno vprašanje pomembno – kateri kredit izbrati? Odgovor je sicer dokaj preprost in je odvisen od tega, za kaj boste najeta sredstva porabili.

Če se odločate za nakup nepremičnine, ali pa bi radi gradili oziroma adaptirali vaše bivališče, je ustrezna oblika stanovanjski kredit. Ta oblika je namenjena tudi vsem, ki morate iz kakršnegakoli razloga izplačati delež tretji osebi. Do tega sicer najpogosteje pride zaradi ločitve ali dedovanja. Rešitev stanovanjskega problema, pa ne glede na to ali gre za nakup ali za gradnjo, je precej draga, zato so stanovanjski krediti dolgoročni, višina sredstev pa visoka. Stanovanjski krediti so ravno zato po navadi zavarovani s hipoteko, saj le ta oblika zavaruje kredite, ki so višji od 40.000 EUR ter imajo dobo odplačevanja daljšo od 15 let.

Če boste želeli najeti kredit za opremo nepremičnine pa bo treba najeti potrošniški gotovinski kredit. Enako boste storili tudi, če boste želeli kupiti avto, ali pa si privoščiti luksuzne počitnice. Pri teh kreditih banke ne zanima kako boste sredstva porabili, bodo pa vam tovrstne kredite dali po višji obrestni meri.

 

Iz iste kategorije: