Kako dobiti ugoden stanovanjski kredit?

 

Poznamo več različnih oblik kreditov. Najbolj pogosti so nenamenski gotovinski krediti, ki so namenjeni srednje velikim nakupom in vsakdanji potrošnji. Vsakdo, ki pa skuša s kreditom rešiti svoj stanovanjski problem, pa bo raje najel stanovanjski kredit, za katerega bodo banke zaračunale nižjo obrestno mero.

Stanovanjski krediti so v večini primerov precej visoki in da bi o visoki glavnici lahko prišli do sprejemljivo nizke anuitete, se kreditojemalci odločajo za dolge dobe odplačevanja, ki ob zavarovanju kredita s hipoteko lahko znašajo tudi do 30 let. Višina kredita je navzgor omejena le z višino neto plače kreditojemalca ter z vrednostjo nepremičnine s katero je kredit zavarovan.

Stanovanjski kredit je namenski kredit in banke ga bodo odobrile le v primeru, ko bodo sredstva porabljena namensko za nakup, gradnjo ali adaptacijo nepremičnine ter za izplačilo deleža ob dedovanju ali ločitvi. Za nakup stanovanjske opreme boste morali najeti zgoraj omenjen gotovinski kredit.

Ker gre za tako visoke vsote, se še kako pozna vsaka desetinka obrestne mere. Edini način, da si pridobite ugodno obrestno mero pa je, da se z bankami pogajate in da si pridobite kreditne ponudbe različnih bank. Nikar ne naredite najbolj pogoste napake in sprejmite prve ponudbe, ki jo boste prejeli na svoji matični banki. Za ugodno ponudbo boste najbrž morali banko zamenjati, kar pa je precej enostaven postopek.

 

Iz iste kategorije: