Postelje za majhne prostore

Časi, ko so se gradile dvo ali celo tronadstropne stanovanjske hiše, so za nami. Dandanes si ne more nihče več privoščiti postaviti hišo, v kateri bi bilo možno urediti dva ali tri stanovanja – z mislijo, da ne postavljamo doma zgolj zase, temveč tudi za naslednje generacije. Večina družin živi v majhnih hiškah, še več v stanovanjih, in med temi ni malo takšnih, ki so dejansko malo tesna za celotno družino. Kadar se štiričlanska družina stiska v dvosobnem ali še manjšem stanovanju, je torej treba poskrbeti za pohištvo, ki bo čim bolje izkoristilo prostor. In sem spadajo tako vgradne omare kot tudi različne postelje, namenjene predvsem majhnim stanovanjem.postelje
Kadar ni dovolj prostora, se lahko odločite za nakup dvižne postelje, saj boste na njej spali veliko bolj udobno kot na raztegljivi zofi. Včasih so bile dvižne postelje predvsem nekaj, kar smo kupili za otroško sobo – tako se je ob dvigu postelje pridobil prostor za igro, hkrati pa je bila soba tudi hitro videti pospravljena. Danes pa boste našli tudi čudovite zakonske oziroma francoske postelje, namenjene odraslim, ki jih lahko preko dneva preprosto dvignete in spravite v omaro – in ta je lahko celo tako odlično izdelana, da nihče od obiskovalcev niti posumi ne, da se v njej dejansko skriva ležišče.

Kadar je prostora nekoliko več oziroma ležišča ni treba vsak dan umikati in pospravljati, pa je vsekakor dobra odločitev za nakup postelje (predlagamo Akron.si), ki je dvignjena nekoliko više, pod njo pa so veliki praktični predali, v katere lahko spravite najrazličnejše stvari. Nekatere takšne postelje imajo tudi izvlečne nočne omarice – zvečer jih potegnete ven in uporabljate oziroma nanje odložite kozarec z vodo ali knjigo, zjutraj pa jih potisnete nazaj v ogrodje postelje, da ne zavzemajo prostora. Prostor lahko prihranite tudi tako, da namestite svetilke za večerno branje na samo vzglavje postelje, ne pa na nočno omarico.
Seveda pa obstaja še ena rešitev – popoln dvig postelje. Tako, kot je lahko dvignjeno zgornje ležišče otroškega pograda, je mogoče na nosilce namestiti tudi večjo posteljo ter jo dvigniti pod strop. Po njo imate lahko marsikaj, na primer kotiček za branje ali delo na računalniku. Še bolje pa je seveda, če živite v starem meščanskem stanovanju z visokimi stropi, kjer se lahko odločite za izdelavo galerije, na kateri bo spalnica, pod njo pa imate lahko nenazadnje celo kuhinjo.
Vsekakor velja, da se velja ob prostorski stiski pred nakupom pohištva pogovoriti s svetovalci v pohištvenih centrih ali pri proizvajalcih pohištva po meri, ki vam bodo pomagali poiskati najboljšo rešitev.

Iz iste kategorije: