Se je bolje odločiti za nakup ali najem jadrnice?

Vsi navdušenci nad jadrnicami in jadranjem pridejo enkrat do dileme ali si raje ne bi kupili jadrnice, kot pa da jo ves čas najemajo. Za ene pride to vprašanje že v začetku spoznavanja z jadranjem, za druge pa šele, ko na jadrnicah preživijo kar nekaj časa, poletij, let. Seveda na situacijo nakupa ali najem jadrnice vpliva tudi vaše finančno stanje, finančni pritoki in mogoče tudi povezanost s prijatelji s katerimi bi si radi kupili jadrnico. Predstavljeni so razlogi za nakup in za najem jadrnice.

Velika prednost nakupa pred najemom je seveda lastništvo nad jadrnico. Že od nekdaj velja splošno prepričanje, da si je stvar dobro lastiti, ker je tako dejansko vaša. Vedno čaka na vas na istem mestu in vam je vedno razpoložljiva za uporabo. Tako je tudi pri jadrnicah. Če kupite jadrnico, jadrnice ne uporablja nihče drug kot le vi in osebe, ki ste jo vi posodili oziroma odobrili najem. Dopusta vam ni potrebno planirati lahko se samo odpeljete do marine in že jadrate na krovu vaše jadrnice. Za najem jadrnice bi seveda morali jadrnico že prej rezervirati.

Pa je nakup jadrnice res prednost pred najemom? Iz finančnega vidika lahko že na prvi pogled ocenimo, da je nakup zelo velik finančni zalogaj in ga je skoraj nemogoče primerjati z najemom jadrnice. Nakup jadrnice dolžine okoli 30-35 feetov pride okoli 200.000€, kar je cena dobrega družinskega stanovanja. Takoj po registraciji nas čaka še kar nekaj stroškov kot so registracija jadrnice, zavarovanje in plačilo taks. To so samo začetni stroški. Te stroške lahko vzamemo na kredit ali leasing in jih razpršimo čez deset let, vendar moramo paziti, da tudi letni stroški jadrnice niso nizki.

Letne stroške za lastništvo jadrnice dolžine 30-35 feetov ocenjujejo nekje na 10-15% vrednosti jadrnice. Se pravi morate še letno nameniti od 20.000-35.000€ samo zato, da jadrnico imate. V te stroške se šteje privez v marini za zimo in poletje, zavarovanje, takse, registracija in vzdrževalna dela na jadrnici, ki pa se z leti še povečujejo. Poleg stroškov so tukaj še skrbi in dodatna dela. V primeru, da so napovedana nenavadna plimovanja je potrebno preveriti, kako je z jadrnico. Skrbeti za popravila, ko gre kaj narobe, čez zimo pa preveriti kaj se je z jadrnico zgodilo. Se pravi dodatna skrb za jadrnico v času, ko je sploh ne uporabljate.

Najem jadrnice je seveda čisto nasprotje. Jadrnice si res ne lastite ampak tako nimate nobenih velikih stroškov. Ko se s prijatelji odločite za najem jadrnice, kontaktirajte potovalno agencijo in poveste kakšno jadrnico bi radi najeli in v katerem terminu. V enem znesku plačate za najem in v določenem terminu vas jadrnica že čaka v želeni marini. Najem jadrnice vam v primerjavi z nakupom vzame veliko manj časa, energije in kar tudi ni zanemarljivo – denarja.

Za isti denar, ki predstavlja nakup in vzdrževanje jadrnice bi si lahko v desetih letih privoščili nakup velikega družinskega stanovanja, poleg tega pa si še vsako leto privoščili 3-4x na leto najem jadrnice. Vam res lastništvo nad jadrnico pomeni toliko, da boste denar nerazumno zapravljali? Odločite se raje za najem jadrnice.

 

Iz iste kategorije: