Fižolova juha

 

 

Fižol je tista stročnica, ki jo poznamo in uporabljamo skoraj vsi. Njegova energijska vrednost je precej visoka. Fižol se uporablja na različne načine, tako v solatah, kot samostojna priloga, nadev na npr. pizzi, ne smemo pa pozabiti niti na fižolovo juho. Fižol je bogat z magnezijem, kalijem, železom in fosforjem. Vsebuje tudi karotin in vitamin C, na prebavni sistem pa lahko učinkuje diuretično.

 

Fižolova juha je za pripravo hitra in preprosta. Na olju prepražimo čebulo in ji dodamo na kocke narezan krompir. Nato vse skupaj zalijemo z jušno osnovo (ali pa z vodo in kasneje dodamo jušno kocko). Dodamo še fižol (lahko uporabimo različne vrste fižola – rjavega, belega, rdečega in tako postane juha bolj pisana), ki ga predhodno skuhamo ali pa uporabimo kar tistega iz pločevinke. Solimo, popramo in na zmernem ognju kuhamo tako dolgo, da se krompir zmehča.

To je čisto osnovna fižolova juha, ki pa jo lahko glede na lasten okus še obogatimo. Dodamo lahko razne vrste zelenjave, od korenja, paprike, zelene ipd. Prav tako jo lahko še dodatno obogatimo s testeninami in kozarcem vina. Veliko kuharjev za okus in barvo doda še malo paradižnikove mezge, priporoča pa se tudi uporaba lovorjevega lista in majerona. Pri uporabi paradižnikove mezge je dobro paziti, da fižolova juha ne postane prekisla, zato jo lahko po okusu tudi rahlo sladkamo.

Priprava je torej odvisna predvsem od našega okusa, je pa fižolova juha vsekakor primerna za letni čas, ki je pred nami. Takšna hrana »na žlico« je hranljiva in nas pogreje na še tako mrzel zimski dan.

 

Iz iste kategorije: